Tietoa ylioppilastutkinnon suorittamisesta
Täältä löydät kaikki ylioppilastutkintoon liittyvät tiedotteet ja ajankohtaiset asiat.
Tietoa syksyn 2024 yo-juhlasta (pdf)
YO-tiedote (pdf) syksyn 2024 ylioppilaskirjoituksiin osallistuville.
Ylioppilaskokeiden aikataulut: Koepäivät ja aikataulut (linkki Ylioppilastutkintolautakunnan sivuille)
Ylioppilastutkintolautakunnan tiedotesivu syksyn 2024 kokelaille: Tietoa kokelaalle (linkki Ylioppilastutkintolautakunnan sivuille)
Ylioppilastutkinto koostuu vähintään neljästä kokeesta, joista äidinkielen koe on kaikille pakollinen. Kolme muuta pakollista koetta valitaan seuraavien neljän kokeen joukosta:
- toisen kotimaisen kielen koe,
- yksi vieraan kielen koe,
- matematiikan koe ja
- yksi reaaliaineissa järjestettävä koe.
Vähintään yhdessä pakollisessa aineessa on suoritettava pitkän oppimääränmukainen koe (A-kieli, pitkä matematiikka). Pakollisten aineiden lisäksi kokelas voi lisäksi sisällyttää tutkintoonsa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen.
Ylioppilastutkinnon suorittamisesta laaditaan suunnitelma yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Suunnittelu aloitetaan jo toisen lukiovuoden syksyllä.
Ylioppilastutkinto tulee valmiiksi, kun kokelas on suorittanut hyväksytysti pakolliset kokeet sekä lukion oppimäärän.
Kokelaat, jotka aloittavat ylioppilastutkintonsa keväällä 2022 tai sen jälkeen suorittavat aiempaa laajemman ylioppilastutkinnon. Uuteen ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta. Kaikkien kokelaiden on sisällytettävä tutkintoonsa äidinkielen ja kirjallisuuden koe. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä:
- matematiikka,
- toinen kotimainen kieli,
- vieras kieli ja
- reaaliaine.
Kokeisiin tulee sisältyä vähintään yksi pitkän oppimäärän koe.
Tutkintoon vaadittujen viiden kokeen lisäksi voit suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Voit halutessasi suorittaa eri oppimäärien kokeita samassa tutkintoaineessa. Saman aineen eri oppimäärien kokeet voidaan kuitenkin laskea suoritetuksi vain kerran, esimerkiksi lyhyt ja pitkä matematiikka. Yhden tutkintokerran aikana voit osallistua vain yhteen pitkään oppimäärään perustuvaan vieraan kielen kokeeseen ja enintään kahteen lyhyen kielen kokeeseen.
Ylioppilastutkinnon suorittamisesta laaditaan suunnitelma yhdessä opinto-ohjaajan kanssa. Suunnittelu aloitetaan jo toisen lukiovuoden syksyllä.
Ylioppilastutkinto tulee valmiiksi, kun kokelas on suorittanut hyväksytysti pakolliset kokeet sekä lukion oppimäärän.
Kaikki ylioppilastutkinnon kokeet ovat digitaalisia ja niiden järjestelyistä ja suorittamisesta annetaan oma ohjeistuksensa YTL:n määräysten perusteella.
Äidinkieli ja kirjallisuus
Äidinkielen ja kirjallisuuden ylioppilaskokeessa on kaksi osaa: lukutaidon koe ja kirjoitustaidon koe. Kokelaan tulee osallistua samalla tutkintokerralla molempiin kokeisiin. Arvosana määräytyy kokeiden painotetun yhteispistemäärän perusteella.
Matematiikka
Matematiikassa kokelas voi valita pitkään tai lyhyeen oppimäärään perustuvan kokeen riippumatta siitä, minkä oppimäärän mukaan ainetta on opiskellut. Kokeessa on 13 tehtävää, joista vastataan kymmeneen. Koe on kaksiosainen; A-osa tehdään ilman laskinta ja B-osa laskimen kanssa.
Reaaliaineet
Yhdellä tutkintokerralla järjestetään kaksi reaaliaineiden koepäivää. Yhtenä koepäivänä järjestetään psykologian, filosofian, historian, fysiikan sekä biologian kokeet ja toisena koepäivänä uskonnon, elämänkatsomustiedon, yhteiskuntaopin, kemian, maantieteen ja terveystiedon kokeet. Yhtenä päivänä voi osallistua vain yhden reaaliaineen kokeeseen. Yhdellä tutkintokerralla voi siis suorittaa enintään kaksi reaaliaineen koetta.
Tehtävien määrä/vastausten enimmäismäärä:
- fysiikka 11/7
- kemia 11/7
- biologia 11/7
- muut aineet 9/5
Ylioppilastutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kevään kirjoituksiin ilmoittaudutaan 15.11.2024 mennessä ja syksyn tutkintoon 23.5.2025 mennessä. Lukiolaiset ilmoittautuvat opinto-ohjaajan kautta. Ylioppilastutkinnon suorittaneet ilmoittautuvat ottamalla yhteyttä koulun toimistoon, josta saa linkin sähköiseen ilmoittautumiseen. Ilmoittautuminen on sitova. Jos opiskelija jää saapumatta ilmoittautumaansa koetilaisuuteen ilman erityisen painavaa syytä tai ei jätä koesuoritusta arvosteltavaksi, koe katsotaan hylätyksi. Kokeen valinta pakolliseksi tai ylimääräiseksi on sitova koko tutkinnon osalta. Samoin kokeen vaativuustason valinta on sitova koko tutkinnon osalta eräin poikkeuksin. Tutkintoa tai erillisiä kokeita suorittamaan ilmoittautunut kokelas on velvollinen maksamaan ylioppilastutkintoon liittyvät maksut.
Koekohtainen maksu vuonna 2024 on 38 €.
Oppivelvollisuuden laajennettua ylioppilastutkinnon kokeita suoritetaan sekä maksullisesti että maksuttomasti. Oppivelvolliset opiskelijat voivat ilmoittautua maksuttomasti viiteen ensimmäiseen kokeeseen. Seuraavista kokeista peritään maksu. Hyväksytyn kokeen uusimisesta peritään aina maksu. Koekohtaiset maksut on suoritettava määräajassa koulusta saatavalla laskulla.
Sairauden, vamman, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, vieraskielisyyden taikka muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi voidaan anoa oikeutta suorittaa ylioppilastutkinnon kokeet erityisjärjestelyin. Anomus tehdään Ylioppilastutkintolautakunnalle kevään yo-tutkintokertaa varten viimeistään 30.11. tai syksyn yo-tutkintokertaa varten viimeistään 30.4. Asia on kuitenkin hyvä laittaa vireille mahdollisimman aikaisin ennen tutkinnon aloittamista aineenopettajan, opon tai eritysopettajan kautta.
Ota heti yhteys koulun toimistoon p. 03 876 900.
Jos myöhästyt kokeen alusta, soita jo matkalta koulun toimistoon p. (03) 876 900 ja koululle saavuttuasi mene suoraan toimistoon.
Tutkintoon osallistuminen edellyttää, että kokelas on ennen kokeeseen osallistumista opiskellut
- vähintään pakolliset opintojaksot kirjoittamistaan aineista
- vähintään kaksi opintojaksoa sellaista reaaliainetta, johon ei kuulu pakollisia opintojaksoja
- vähintään kolme opintojaksoa, jos on kyse vieraan kielen lyhyestä oppimäärästä (B2 ja B3)
Ylioppilastutkinnon voi suorittaa joko yhdellä kertaa tai hajautetusti enintään kolmen perättäisen kirjoituskerran aikana. Hajautuspäätös tulee tehdä harkiten ja siitä on aina neuvoteltava opinto-ohjaajan kanssa.
Hyväksyttyä koetta saa yrittää korottaa niin monta kertaa kuin haluaa ilman aikarajaa. Hylätyn kokeen uusimista saa yrittää kolme kertaa tätä tutkintokertaa välittömästi seuraavien kolmen tutkintokerran aikana. Jos tulee hylätyksi vaativamman tason kokeessa, saa koetta uusiessa osallistua saman oppiaineen lyhyemmän oppimäärän kokeeseen. Tason vaihtaminen edellyttää kuitenkin, että tutkintoon vaadittaviin kokeisiisi sisältyy yksi vaativamman tason koe.
Jos määräaika kuluu umpeen tai et selviydy kolmannellakaan uusimiskerralla, sinun on suoritettava koko tutkinto uudestaan.
Tutkinnon suorittanut henkilö saa uusia hylätyn kokeen niin monta kertaa kuin haluaa.
Tutkinnon täydentäminen
Kun olet suorittanut ylioppilastutkinnon, sinulla on oikeus täydentää tutkintoasi kokeilla, joihin et ole aikaisemmin osallistunut. Tutkintoasi voit myös täydentää saman oppiaineen eritasoisella kokeella. Voit uusia kokeen niin monta kertaa kuin haluat.
Ole tarkka aikataulujen kanssa. Kokeet alkavat klo 9.00 ja kestävät 6 tuntia. Kahden ylimääräisen kielen kirjoittajalla on aikaa 8 tuntia. Kokeesta saa poistua aikaisintaan klo 12.00. Kokeissa on oltava paikalla klo 8–8.30.
Omia papereita ei saa tuoda koesaliin eikä koepapereita saa viedä koetilaisuudesta. Käytettyihin tehtäväpapereihin sinun tulee merkitä nimesi lisäksi koulun numero (1404) ja oma oppilasnumerosi, joka voi eri kokeissa olla eri numero. Laukkua, kännykkää tai vastaavaa digitaalista, langattomasti viestivää laitetta ei saa tuoda kirjoitussaliin. Tarkemmat ohjeet annetaan yo-infossa ja siellä jaettavassa yo-muistiossa.
Arvostelu
Koesuoritusten alustavan arvostelun suorittaa opettajasi, jolta saat tiedot alustavista pistemääristä. Lopulliset pistemäärät ja arvosanan päättää ylioppilastutkintolautakunta.
Tulokset
Syksyn tulokset tulevat viimeistään marraskuun viimeisellä viikolla ja kevään tulokset viimeistään toukokuun viimeisellä viikolla. Tulokset ovat valmistuttuaan nähtävillä Eepoksessa ja Opetushallituksen Oma Opintopolku -palvelussa.
Tulosten julkistaminen
Jos et halua nimeäsi julkaistavan, sinun tulee pyytää kirjallisesti sekä koulua että lautakuntaa poistamaan nimesi julkaistavasta nimilistasta.
Kompensaatio
Jos olet tullut hylätyksi yhdessä tutkintoon vaadittavassa kokeessa, lautakunta voi kuitenkin tietyin edellytyksin antaa sinulle ylioppilastutkintotodistuksen, jos muiden kokeiden arvosanat osoittavat lukiokoulutuksen opetussuunnitelman mukaisia tietoja, etkä ole kirjallisesti kieltänyt hylätyn arvosanan merkitsemistä todistukseen. Menettelyä kutsutaan kompensaatioksi.
Niille kokelaille, jotka on hyväksytty pakollisissa kokeissa ja jotka saavat lukion päättötodistuksen, lautakunta antaa ylioppilastutkintotodistuksen. Keväästä 2023 alkaen ylioppilaat saavat paperisen ylioppilastutkintotodistuksen lisäksi myös digitaalisen todistuksen. Digitaalinen ylioppilastutkintotodistus on ladattavissa maksuttomasti OmaOpintopolku -palvelussa.
Todistus annetaan sinä tutkintokertana, jolloin kaikki pakolliset kokeet on hyväksytysti suoritettu. Kokelaalle, joka on suorittanut hyväksytysti tutkinnon pakolliset kokeet, mutta joka ei ole vielä oikeutettu saamaan lukion päättötodistusta, ei anneta ylioppilastutkintotodistusta.
Todistukseen merkitään hyväksytysti suoritettujen kokeiden arvosanat. Jos tutkinto katsotaan suoritetuksi hylätyn arvosanan estämättä, todistukseen merkitään myös hylätty arvosana. Jos kokelas on ennen todistuksen antamista uusinut jonkin kokeen, todistukseen merkitään tästä kokeesta saatu parempi arvosana.
Todistus hyväksytyistä kokeista annetaan myös tutkintoa suorittavalle kokelaalle, joka sallitussa ajassa on hyväksytysti suorittanut vain osan kokeista ja ylioppilaalle, joka tutkintotodistuksen saamisen jälkeen on uusinut kokeita tai täydentää nyt tutkintoaan.
Todistuksen sisältämät tiedot
Todistuksesta ilmenevät suoritetut pakolliset ja ylimääräiset kokeet, kunkin kokeen taso ja kokeesta saatu arvosana. Arvosanat, niitä vastaavat pistemäärät ja niiden seuraavat:
laudatur | (ylistetään) | L | 7 | 5 % |
eximia cum laude approbatur | (erinomaisella kiitoksella hyväksytään) | E | 6 | 15 % |
magna cum laude approbatur | (suurella kiitoksella hyväksytään) | M | 5 | 20 % |
cum laude approbatur | (kiitoksella hyväksytään) | C | 4 | 24 % |
lubenter approbatur | (mielellään hyväksytään) | B | 3 | 20 % |
approbatur | (hyväksytään) | A | 2 | 11 % |
improbatur | (hylätään) | I | 0 | 5 % |
Todistus hyväksytyistä kokeista annetaan myös tutkintoa suorittavalle kokelaalle, joka sallitussa ajassa on hyväksytysti suorittanut vain osan kokeista ja ylioppilaalle, joka tutkintotodistuksen saamisen jälkeen on uusinut kokeita tai täydentää nyt tutkintoaan.
Todistusjäljennökset
Sähköinen ylioppilastutkintotodistus on saatavissa maksutta OmaOpintopolku-palvelussa. Paperisen todistusjäljennöksen voi tilata Ylioppilastutkintolautakunnan verkkopalvelun kautta osoitteessa kokelas.ylioppilastutkinto.fi .Samasta verkkopalvelusta voi tilata myös englannin, ruotsin tai suomenkielisen käännöksen tutkintotodistuksesta. Todistusjäljennökset ja -käännökset ovat maksullisia. Lisätietoja todistusjäljennöksen ja -käännösten tilaamisesta löytyy Ylioppilastutkintolautakunnan verkkosivuilta.
Koululla ei ole toimivaltaa antaa oikeaksi todistettuja jäljennöksiä ylioppilastodistuksesta.
Jos jokin lautakunnan ilmoittama koetulos vaikuttaa virheelliseltä, saat hakea lautakunnalta oikaisua. Ennen oikaisun hakemista kokelaan on hyvä keskustella oman opettajan kanssa oikaisuvaatimuksen perusteesta. Oikaisuvaatimuksen voi tehdä kokelas tai alle 18-vuotiaan kokelaan huoltaja. Oikaisuvaatimus maksaa 56 euroa (2024). Mikäli oikaisuvaatimus johtaa arvosanan korottamiseen, saat maksun takaisin. Oikaisuvaatimus tulee tehdä verkkopalvelussa osoitteessa kokelas.ylioppilastutkinto.fi 14 päivän kuluessa siitä ajankohdasta, jolloin sinulla on ollut tilaisuus saada arvostelun tulos tietoosi.
Preliminäärikoe on ylioppilaskokeen kaltainen varsinaiseen ylioppilaskokeeseen valmentava koe. Tarkoituksena on harjoitella ajankäyttöä ja vastaustekniikkaa kuusi tuntia kestävässä kokeessa. Preliminäärejä järjestetään sekä syksyisin että keväisin. Kysy tarkemmat tiedot preliminääreistä omalta aineenopettajaltasi.
Tentit eli loppukuulustelut ovat ylioppilaskokeeseen valmistavia tilaisuuksia, joissa käydään vielä kerran läpi oppimäärän keskeisiä asioita. Tenttejä järjestetään keväisin ja sähköinen ilmoittautuminen tehdään hyvissä ajoin etukäteen. Opiskelija on velvollinen osallistumaan ilmoittautumiinsa tentteihin tenttijärjestyksen mukaisesti. Tenttien aikataulut tulevat näkyville koulun verkkosivuille hyvissä ajoin ennen tenttien alkamista. Opiskelijan on suositeltavaa osallistua niiden aineiden tentteihin, jotka aikoo kirjoittaa ylioppilaskokeissa. Tenttiin osallistuminen on tärkeä osa kirjalliseen kokeeseen valmistautumista.
Opiskelija voi halutessaan osallistua keväällä kirjoitusten jälkeisiin korotuskuulusteluihin, joissa voi yrittää korottaa aineen koko oppimäärän arvosanaa. Korostuskuulustelut järjestetään kevään uusintakokeiden yhteydessä ja niihin on ilmoittauduttava etukäteen.
Lisätietoa ylioppilastutkinnosta saa opinto-ohjaajilta, toimistosta ja Ylioppilastutkintolautakunnan Internet-sivuilta osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi