Erasmus+ -akkreditointi
Lahden yhteiskoululle myönnettiin Erasmus+ -akkreditointi ohjelmakaudelle 2021–2027. Akkreditoinnin saaneet organisaatiot ja verkostot osoittavat toimintansa operatiivisen ja strategisen pitkäjänteisyyden sekä sitoutuvat noudattamaan Erasmus+ -ohjelman laatustandardeja. Kuluvan ohjelmakauden kohdalla painottuvat erityisesti inkluusio, digitaalisuus ja ympäristövastuullisuus.
Akkreditointi mahdollistaa säännöllisen vuosittaisen liikkuvuuden erilaisissa kansainvälisissä hankkeissa niin peruskoulussa kuin lukiossa. Oppilaiden ja opiskelijoiden kohdalla kyse voi esimerkiksi olla ulkomaille tehtävistä ryhmäliikkuvuuksista. Henkilökunnan kohdalla akkreditointi mahdollistaa, esimerkiksi job shadowing -jaksoja ulkomaisissa kouluissa, opettamisen ulkomailla tai osallistumisen kansainvälisille kursseille. On myös mahdollista kutsua koululle asiantuntijoita, ottaa vastaan opettajaopiskelijaharjoittelijoita sekä tehdä yhteistyötä valmistelevia vierailuja ulkomaisiin kouluihin.
Lahden yhteiskoulun kansainvälisyystavoitteet lukuvuosille 2023–2027
- Koulun kansainvälisyystoiminnan määrän ja laadun kehittäminen
- Yhdenvertaisemmat mahdollisuudet kansainväliseen kohtaamiseen ja kulttuurienväliseen ymmärrykseen
- Lykkiläinen = Kielitaitoinen ja kulttuurisesti osaava maailmankansalainen
- Digitaalisuus kiinteäksi osaksi kansainvälisyystoimintaa
- Henkilöstön koulutus ja kv-valmiuksien kehittäminen
Lisätietoja Erasmus+ -akkreditoinnista löytyy Opetushallituksen verkkosivulta (linkki koulun verkkosivujen ulkopuolelle).
Kansainvälisyystoiminta Lahden yhteiskoulussa
Lahden yhteiskoulun kansainvälinen toiminta koostuu opintomatkoista ulkomaille, Erasmus+ -yhteistyöstä ja ystävyyskoulutoiminnasta. Lisäksi koulustamme lähtee vuosittain opiskelijoita vaihto-oppilaiksi ympäri maailmaa ja vastavuoroisesti yhteiskoulussa opiskelee joka vuosi ulkomaisia vaihto-opiskelijoita.
Kansainvälisyys on Yhteiskoulussa esillä myös yksittäisillä oppitunneilla ja kursseilla monella tavalla, kuten oppiaineiden sisällöissä. Oppilaat ja opiskelijat ovat päässeet myös kokemaan kansainvälisyyttä esimerkiksi eTwinning-projektien kautta.
Kansainvälisyystoiminta lukiossa
Lukion opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua koulun kansainvälisyystoimintaan esimerkiksi ystävyyskoulutoiminnan, projektien, erilaisten opintomatkojen ja kansainvälisyys-opintojakson kautta. Maailma tulee kylään myös koulussamme opiskelevien vaihto-oppilaiden mukana ja useat opiskelijamme lähtevät itse vaihto-oppilaiksi useimmiten ensimmäisen lukiovuoden jälkeen.
Kansainvälisyystoiminta peruskoulussa
Peruskoulun kansainvälisyystoiminnan näkyvin osa on Erasmus-yhteistyö, aikaisemmalta nimeltään Comenius. Lahden yhteiskoulu on ollut mukana useissa Comenius- ja Erasmus-hankkeissa, jotka ovat sekä tuoneet koululle vieraita Euroopan maista että kuljettaneet Yhteiskoulun oppilaita kouluvierailuille yhteistyökouluihimme.
Comenius- ja Erasmus+ -projektit joissa olemme olleet mukana:
- Comenius Project 2004–2006: We live in one world - We have to protect it
- Comenius Project 2006–2008: Flora – Fauna – Habitat
- Comenius Project 2008–2010: Food Culture and Health
- Comenius Project 2010–2012: European Games
- Erasmus+ Project 2015–2017: From raw material to final product
- Erasmus+ Project 2017–2019: ArtVentures in EUROPE – in search of common roots and perspectives
- Erasmus+ Project 2019–2020: Smart travelling around Europe: a youth guide for sustainable tourism
Comenius- ja Erasmus+ -projekteissa tutkitaan yhdessä sovittua aihetta oppilaiden kanssa projektitöiden, yritysvierailuiden sekä tuotettavan esityksen kautta. Eri projekteissa tuotettu esitys on ollut esimerkiksi keittokirja tai tietovisailu korttipelinä. Projektin aikana oppilaat myös tutustuvat yhteistyökoulujen kulttuuriin ja kieleen, ja vaikka projektin työkielenä onkin ollut englanti, ovat oppilaat päässeet testaamaan taitojaan myös muissa osaamissaan kielissä, kuten ranskassa ja saksassa.
Lahden yhteiskoulun kansainvälisyystoiminta vie maailmalle.