Selitykseksi (ylittää lukion kemian tason):
Rikin erilaiset hapettumisasteet tiosulfaatissa (1) ja tetrationaatissa (2) ovat ymmärrettävissä tarkasteltaessa ionien rakennetta. Rakennekaavoissa punaiset pisteviivat tarkoittavat sitä, että sidosta ei voi kuvata yksinkertaiseksi tai kaksoissidokseksi, koska elektronit ovat sidosten syntyessä delokalisoituneet (vrt. bentseenin rakenteeseen). Ionien rakenteita voitaiisn kuvat myös resonanssimuodoilla, mutta tässä on tilarajoitteen vuoksi käytetty toista tapaa.
Molemmissa ioneissa rikkiatomit ovat sitoutuneet toisiinsa. Tiosulfaatissa (1) toinen rikkiatomi on lisäksi sitoutunut kolmeen happiatomiin, tetrationaatissa (2) taas kaksi rikkiatomeista on sitoutunut vielä happiatomeihin. Hapen hapettumislukuhan on –2, joten happiatomeihin sitoutuneiden rikkiatomien hapettumisaste on korkeampi kuin toisiin rikkiatomeihin sitoutuneiden rikkiatomien.
Tiosulfaatti-ionin rakenne on likimain tetraedrimäinen. Tetrationaatti-ionissa on kaksi tetraedriä liittyneenä vastakkain yhteen rikkiatomikärkiensä kohdalta (atomit lomittain).