Synteesi tarkoittaa jonkin yhdisteen valmistamista kemiallisen reaktion avulla. Synteesin valmistelu alkaa aina reaktioyhtälöstä ja ainemäärien laskemisesta. Lisäksi selvitetään lähtöaineiden ja tuotteiden ominaisuudet (fysikaaliset vakiot, turvallinen käsittely, väri, haju yms.). Kun synteesi on tehty, lasketaan saanto prosenttiosuutena teoreettisesta saannosta, joka määräytyy reaktion stoikiometrian ja lähtöaineiden ainemäärien mukaan.
![]() |
||||
| Yhdiste | Molekyylikaava | M g/mol | kp °C | Liukoisuus veteen |
|---|---|---|---|---|
| etikkahappo (1) | CH3COOH | 91 | 118 | ++ |
| etanoli (2) | CH3CH2OH | 46 | 79 | ++ |
| etyyliasetaatti (3) | CH3COOCH2CH3 | 119 | 77 | vähän |
| vesi (4) | H2O | 18 | 100 | |
Synteesi voitaisiin tehdä esim. seuraavilla ainemäärillä.
| etikkahappo | n | m |
| 0,70 mol | 0,70 mol · 91 g/mol = 64 g | |
| etanoli | 0,70 mol | 0,70 mol · 46 g/mol = 32 g |
| teoreettinen saanto: etyyliasetaatti |
0,70 mol | 0,70 mol · 119 g/mol = 83 g |
Etyyliasetaatilla on luonteenomainen voimakas, hieman pistävä haju, joka on tuttu kynsilakanpoistoaineista. Huoneenlämpötilassa etyyliasetaatti on väritön neste, joka syttyy helposti. Sitä käsiteltäessä luokassa (laboratoriossa) ei saa olla avotulta. Käytetään vetokaappia.
Tuotteen pesuun kylläistä NaCl-liuosta ja väkevää Na2CO3-liuosta. Kuivaukseen CaCl2-rakeita tai MgSO4-kiteitä. Katalyytiksi lisätään muutama millilitra väkevää rikki- tai fosforihappoa (H2SO4 tai H3PO4).
![]() |
Reaktio Kolvi varustetaan palautusjäähdyttimellä (2) (huomaa jäähdytysveden kiertosuunta!) ja asetetaan sähköhauteeseen. Seoksen annetaan kiehua noin tunnin ajan, jotta tasapaino ehtii asettua. Tuotteen erottaminen Esteri pestään vielä Na2CO3-liuoksella etikkahappojäämien poistamiseksi. Näin saatu tuote ei vieläkään ole puhdasta (se sisältää hieman alkoholia ja vettä), joten se on vielä kuivattava kalsiumkloridilla CaCl2 tai magnesiumsulfaatilla (kidevedettömillä). Lopuksi tuote punnitaan ja lasketaan saanto (%). |
![]() |
|
| Erotusuppilo (3) ja tulppa (4). |
Esteriä valmistettaessa saantoon voidaan usein vaikuttaa le Châtelier'n periaatteen mukaan käyttämällä ylimäärin toista lähtöainetta, tavallisesti happoa. Happoylimäärä saadaan reaktioon myös siten, että reaktioseokseen lisätään alkoholi vähitellen tiputussuppilosta ja samalla tislataan tuotetta pois.
Etyyliasetaatin systemaattinen nimi on etyylietanaatti. Etyyliasetaatti on kyseessä myös, kun puhutaan etikkaeetteristä, vaikkei etyyliasetaatti kemialliselta luonteeltaan eetteri olekaan.
Etyyliasetaattia valmistetaan teollisestikin etanolista ja etikkahaposta. Prosessissa tarvitaan väkevää rikkihappoa. Etyyliasetaatti on suosittu liuotin. Sitä käytetään myös kosmeettisissa valmisteissa ja aromiaineena.
Etyyliasetaattia on useissa marjoissa ja hedelmissä. Pieni määrä etyyliasetaattia antaa aromiin hedelmäisen raikkaan vivahteen